ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Што е вечен мраз?

Вечниот мраз е вечно замрзната земја, со постојана температура под 0 степени Целзиусови во текот на две или повеќе години. Се смета дека вечниот мраз покрива околу 20 проценти од површината на земјиното копно и дека достигнува длабочина од 1.500 метри во северен Сибир. Се протега на 85 проценти од површината на Алјаска, во повеќе од половина од површината на Русија и на Канада и, најверојатно, низ целиот Антартик.

Вечниот мраз има значаен ефект, врз растителниот и животинскиот свет, и претставува посебен проблем за техничко – машинските проекти. За секое подрачје од мечниот мраз мора да се има предвид специјалната чувствителност на теренот; ако не се одржува деликатниот природен баланс, може да дојде до голема катастрофана живата средина и до еколошка штета.

Во оваа категорија