ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Што е жив песок

Луѓето со векови се плашеле од живиот песок, дури и ден денес тоа е така. Се верува дека живиот песок ги вовлекува своите жртви се додека не потонат. Меѓутоа, тоа не е точно. Ако некој знае како треба да се однесува кога ќе падне во жив песок, тогаш тоа и не е така опасно.

Што е живиот песок ? Тоа е лесен, растересит песок, помешан со вода. Навидум не се разликува од обичниот песок, кој можеби се наоѓа околу него. Сепак има разлика: живиот песок не може да држи тешки предмети. Го има во близина на големи реки, и на рамни плажи под кои има слој цврста глина. Водата се собира во песокот, бидејќи глината не ја пропушта.

Зрнцата на живиот песок се разликуваат од обичниот по тоа што се округли, а не со агли или остри. Водата поминува помеѓу нив, ги подига, така што тие пливаат. Поради тоа тие не можат да држат цврсти пресмети на себе. Некои врсти на жив песок се од растресита земја, мешавина на песок и кал.


Кога некој ќе падне во жив песок, нема сосема да потоне бидејќи има многу вода, па со пливање може да се одржи на површината. Дури се потонува и помалку отколку в нормална вода! Важно е само да знаете да се движите во тој случај и движењата да бидат смирени, и живиот песок ќе се однесува слично на вода.

Еве и едно видео од YouTube како се спасува од жив песок !

Во оваа категорија