ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Што знаете за семејството Романови?

Николај II Александрович бил последниот император на Русија и кнез на Финска. Со империјата раководил во периодот од 1894 до својата абдикција во 1917 година. Во времето на неговото владеење, империјата доживеала пораз во руско-јапонската војна како и многу загуби во Прва светска војна.

Со преземање на власта од страна на комунистите, Николај II и неговото семејство биле убиени.
Негови деца биле:

Големата кнегиња Олга Николаевна била најстарата ќерка на Николај. Родена е на 16 ноември 1895 година.

Големата кнегиња Татјана Николаевна е втората ќерка, родена на 11 јуни 1897 година.

Големата кнегиња Марија Николаевна е третата ќерка на императорот, родена на 27 јуни 1899 во Петерхоф, Русија.

Големата кнегиња Анастасија Николаевна родена на 18 јуни 1901 во Петерхоф. Се претпоставува дека ја убиле болшевиците на 17 јули 1918 година заедно со целото нејзино семејство. Сепак, постојано кружеле гласини дека таа успеала да побегнe. Неколку жени тврделе дека всушност тие се Анастасија. Најпозната од нив била Ана Андерсон, чие тело е кремирано во 1984 год. Неколку луѓе, кои ја познавале вистинската Анастасија ги поддржале тврдењата дека Ана Андерсон е Анастасија, но со ДНК тестирање на остатоците од Ана Андерсон во 1994 год. се покажало дека таа не е Анастасија.

Големиот кнез и царевиќ (титула за рускиот престолонаследник) Алексеј Николаевич бил единственото машко дете на Николај. Роден е на 12 август 1904 во Петерхоф. Бил често болен и со кревко здравје. Убиен е заедно со сите Романови на 17 јули 1918 година.

Децата на рускиот цар биле одгледувани на наједноставен начин. Спиеле на тврди кревети без перници, освен кога биле болни, наутро се капеле и миеле со ладна вода, од нив се очекувало сами да ги чистат своите соби и плетеле џемпери, кои се продавале на добротворни настани. Слугите, во дворот, титулата „ваше кралско височество“ не ја користеле. Анастасија повремено се осудувала да ги премине границите на дозволеното однесување.

За време на Првата светска војна, Анастасија заедно со сестрата Марија ги посетувале ранетите војници во приватната болница во Царское Село (резиденцијата на царското семејство во близина Санкт Петербург). Тие двете биле премлади да бидат болничарки, па настојувале со ранетите војници да играат шах или билијард. Царот Николај II Романов абдицирал во февруари 1917, а неговото семејство за време на Октомвриската револуција било ставено во куќен притвор во Александровскиот дворцец во Царское Село.

Кога Белата армија дошла во близина на Екатеринбург, царското семејство исчезнало. Ноќта кога е извршено убиството, Романови биле разбудени и им било речено да се облечат. Кога Романови прашале зошто ги будат, им рекле дека треба да ги преместат на посигурна локација, бидејќи Белата армија се приближувала кон Екатеринбург. Кога се облекле заедно со неколкуте слуги кои останале биле одведени во една мала визба во куќата и им било речено да почекаат. По неколку минути во собата влегле џелатите предводени од Јуровски. Без двоумење Јуровски кратко ги информирал царот и семејството дека ќе бидат убиени. Прв е убиен царот со куршум во главата. Царицата и Олга пробале да се прекрстат, но биле убиени со првите куршуми кои биле испукани, во главата. Остатокот од семејството биле убиени кратко после тоа.

 

Во оваа категорија