ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Која држава има 60,000 езера?

Финска се наоѓа во северна Европа, се граничи со Норвешка, Шведска и Русија. Финска не се смета за дел од Скандинавија, и жителите не се поврзани со Швеѓаните, Данците или Норвежаните.

Финците за првпат стапнале на нивното земјиште во првиот век, движејќи се од пределите денес познати како Централна Русија. До 8-ми век се рашириле до денешните граници на Фиснка. Финците се поврзани со Унгарците, и зборуваат на нивни дијалект, кој не е дел од групата на Индо-Европски јазици.

Финска била управувана од Шведска многу векови, а потоа од Рисуја. Финска ја доби својата независност по Првата Светска Војна. Денес Финска или Суоми, како што ја нарекуват Финците, зафаќа површина од околу 300,000 км2, губејќи една десетина од својата територија на сметка на Русија за време на Втората Светска Војна.

Оваа ладна, ретко населена држава се простира на 1120 км од север до југ. Околу една третина од државата се наоѓа во Арктичкиот круг. Поголемиот дел е покриен со шуми и езера. Постојат околу 60,000 езера во Финска, и зафаќаат околу 10% од територијата!

Во оваа категорија