ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Каде е кулата што мириса

Во градот Маракеш, Мароко, постои 67метарска кула, која и не е толку атрактивна за гледање, но е интересна за мирисање! Оваа кула, Кутумбиско минаре,  има мирис, кој како да излегува од неговите ѕидови!

И тоа е токму така. Кога била градена во 1195 годинам околу 950 вреќи на мирис, парфем направен од живостински секрети, биле измешани во цементот со кој се градел кулата.

Мирисот на тој парфем и денес може да се почувствува – скоро 800 години подоцна!

Во оваа категорија