ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Нешто за цвеќињата

Многу цвеќиња имаат ливчиња кои се отворени преку ден, но се затвараат ноќе. Овие цвеќиња реагираат на промени на светлина или промени на температура. Како и да е, едни цвеќиња остануваат отворени цело време, додека други цвеќиња сеуште имаат чудни навики на отварање и затворање. Сепак сите овие навики се поврзани со промените на светлина или промените на температура. Еве како се случува оваа појава. Топлината придонесува за растот на внатрешните ѕидови на цветните ливчиња. Па така, кога температурата опаѓа, надворешните ѕидови растат побрзо отколку од внатрешните ѕидови, и тоа е причината поради која цветот се затвора. На пример, Качунката и Грамофончето се отвараат како што расте температурата во текот на денот, а се затвораат како што опаѓа дневната температура во текот на попладневните часови. Од друга страна, пак, цвеќето Ден и ноќ, се затвора наутро за повторно да се отвори попладне околу 16 часот. Потоа тука се Месечинката и Ноќниот цереус, кои цветот го чуваат затворен во текот на денот и се отвараат само на самрак или ноќе. Некои растенија реагираат дури и на допир и всушност ги затвораат цветните ливчиња и “глумат дека се мртви” ако некој ги допре или пак гранка слушајно дојде во контакт со нив!

 

 

Во оваа категорија