ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Дали еден остров може да исчезне?

Понекогаш, некој остров може да се појави од никаде. Тоа е случува доколку еруптира вулкан кој се наоѓа под океанот или ако океанското дно се размрда и издигне земјиште на површината на водата.

Островот Фалкон, кој всушност претставува вулкански врв, се наоѓа на околу 2800 км источно од Австралија, во Тихиот океан. И тоа буквално ВО него. Во 1913 година, островот Фалкон комплетно исчезнал. Но во 1926година вулканот повторно еруптирал и островот повторно се појавил.

Потоа, 23 години подоцна, островот повторно исчезнал!

 

Во оваа категорија