ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

Каде било првото Drive-In кино?

Во 1932 година, човекот по име Ричард Холингсхед поставил платно пред неговата гаража во Ривертон, Њу Џерси, и седнал во својот автомобил да гледа филм.

Тој го направил тоа за да биде првиот човек што гледал филм од автомобил, со што би ја патентирал идејата и би спречил други да ја користат.

Набргу потоа,Холингсхед го поставил првото драјв-ин кино на еден празен паркинг во Камден, Њу Џерси. Паркингот имал место за 400 автомобили. Но тогаш владата објавила дека тој нема патент, па многу други почнале да поставуваат свои драјв-ин кина.

До 1948ма, во Америка имало 820 драјв-ин кина, а во 1958ма кината ја надминале бројката 4000. Денес, во Америка постојат околу 3500 драјв-ин кина.

 

Во оваа категорија