ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Како било пред 100 години, a како е сега

Колку се имаат сменето времињата! Пред 100 години имало помалку од 20,000 автомобили во целиот свет, со тоа што голем дел од нив биле автомобили на струја. Максималното пропишано ограничување на брзината во повеќето градови било 16 км/ч. Ајфеловата кула била највисоката градба на светот, со висина од 324 метри.

Повеќето жени ја миеле косата само еднаш месечно и тоа користеле жолчки од јајца за шампон. Десетина јајца чинеле само 10 центи. Канабисот и хероинот биле достапни за купување преку шалтер во локалните апотеки. Пнеумонијата и грипот биле главна причина за смрт.

Во 1910година, популацијата во САД изнесувала 92 милиони а светската полуација изнесувала 1,7 милјарди луѓе.

Денес, се произведуваат повеќе автомобили отколку што има побарувачка за нив. Има отприлика 1 милјарда автомобили и лесни камиони низ светските патишта, а половина од нив се во САД.  Максималното пропишано ограничување на брзината во повеќето градови е 50 км/ч, сепак сообраќајот е толку пренатрупан  така да просечната брзина е нешто повеќе од 16 км/ч. Највисоката зграда е Burj Dubai, со висина од 800 метри.

Жените ја мијат својата коса просечно по еднаш неделно – користејќи некој од  илјадниците можни производи.  Канабисот не е дозволено да се купва на шалтер, дури е и забранет во доста земји и е многу скап. А водечките причини за смрт се срцев удар, рак, мозочен удар и автомобилски несреќи.

Денес, популацијата во САД изнесува 300 милиони а околу 7 милјарди луѓе се распостранети низ светот.

 

Во оваа категорија