ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Како да изгасите свеќа со „воздух“

Сите знаат дека може да се изгаси пламенот на свеќата со истурање на вода врз неа. Но дали сте знаеле дека може да ја изгасите свеќата и со само сипување на „воздух“ врз неа? Се што ви е потребно за ова да го направите е една запалена свеќа, една проѕирна чаша (проѕирна за да ги уверите другите и себеси дека нема ништо во чашата), сода бикарбона и оцет (слаб раствор на оцетна киселина).

За да успее овој „магичен трик“  треба да измешате по малку оцет и сода бикарбона во чашата и да се истури гасот од чашата врз свеќата, со тоа огнот ќе се изгасне (или гасот од таа чаша да се претури во друга празна чаша и потоа таа навидум празна чаша да се истури врз свеќата).

Како функционира овој трик всушност? Кога се мешаат оцетот и содата бикарбона заедно се ослободува јаглерод диоксид, кој што е потежок од воздухот па затоа останува на дното на чашата. И кога се сипува гасот од чашата врз свеќата, всушност тогаш се истура јаглерод диоксид, кој ќе потоне и ќе го замени (кислородниот) воздух од околината на пламенот со јаглерод диоксид и ова ќе го загуши пламенот и ќе ја изгаси свеќата.

Погледнете го експериментот:

 

Во оваа категорија