ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Каде е поладно, на северниот или јужниот пол ?

juzenpolЈужниот пол се малку поладен од Северниот пол.
Просечната температурата на Јужниот пол изнесува околу -49 степени целзиусови, што е околи 35 степени пониска од просчната температура на Северниот пол.
Најниската температура забележана е околу -89 степени целзиусови на 21ви Јули 1983 година во Восток, Арктика.

Постојат најмалку две причини за пониската температура на Јужниот пол.
Станицата каде што се мери температурата се наоѓа на надморска висина од 3657m
Истотака, Јужниот пол е опкружен со голем снежен континент Антарктика, а не само со малo ледено парче околу Северниот пол.

Поголемиот дел од радијацајата од сонцето, околу 80%, се рефлектура назад од снежната покривка.

Во оваа категорија