ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на птиците

Која е птицата што лае?

Птицата Јокотоко Антпита е птица која изгледа како гуска на стапчиња и лае како куче. Птицата била откриена од орнитологот Роберт С. Ригли на Андите во Екватор во јуни 1998 година. Биле најдени околу триесетина од овие долгоноги црно-бели птици кои лаат. Овој вид најверојатно се провлекол незабележано бидејќи живее на понедостапни места, и секако, не пее. Со големина на гуска, оваа птица претставува една од најголемите птици откриени во 20тиот век.

Во светот постојат кучиња кои пак, не лаат! Кучечкиот вид Басенџи, помало кученце со свиленкасто-бакарно влакно,не лае. Тоа кога е возбудено звучи како да пее. И африканските диви кучиња не лаат.

Во оваа категорија