ИНДЕКС – портал за знаење
Интернет

Бил Гејтс

Најпознатото име во светот на информатиката и информатичката технологија. Американскиот компјутерски програмер и бизнисмен, Вилијам Хенри Гејтс III е роден на 28 октомври 1955 година во Сиетл, Вашингтон, САД. Како тинејџер, помогнал да се компјутеризира платниот систем во неговото средно училиште и основал компанија што продавала системи за броење на сообраќајот на локалните влади. На 19 години го напуштил Универзитетот Харвард и бил коосновач на корпорацијата Мајкрософт заедно со Пол Г. Ален.

Мајкрософт ја почнала својата доминација на новата миктокомпјутерска индустрија кога Гејтс го одобрил оперативниот систем MS-DOC за IBM во 1980 година за употреба на првиот персонален компјутер во IBM. Како најголем сопственик на акции во Мајкрософт, Гејтс станал милијардер во 1986 година, и за десет години бил најбогариот човек во светот. Почнувајќи од 1995 година, тој ја насочил Мајкрософт кон развој на софтверски решенија за интернет, и, исто така, ја внел компанијата на пазарите за хардвер и игри, преку видоемашините џубокс. Во 1999 година тој и неговата жена ја основаа најголемата добротворна фондација во САД.

Денес, според списанието Форбс, Бил Гејтс е третиот најбогат човек на светот. Тој живее на езерото Вашингтон, во Медина, Вашингтон, во една од најскапите куќи на светот, проценета на 125 милиони долари.

 

Во оваа категорија