ИНДЕКС – портал за знаење
Editor's Picks

Водич низ нашата Галаксија, Млечен пат

Како би го потпишале писмото адресирано до непознато другарче во друга галаксија? Одговорот е следен: покрај стандардните улица, град и држава, би морале да додадете и планета Земја, Сончев систем, галаксија Млечен Пат. Но, што всушност представува нашата Галаксија?

За време на јасна ноќ без месечина, далеку од блесокот на градските светла, на небото често можете да забележите светол и замаглен појас кој се протега преку целата небесна сфера (Слика 1). Старите Грци верувале дека овој појас, наречен Млечен Пат, буквално е створен од “истурено божествено млеко”. Галилео Галилеј бил првиот кој вперил телескоп кон Млечниот Пат, откривајќи дека Млечниот Пат ја претставува комбинираната светлина од многу бледи ѕвезди. Нашата Галаксија, галаксијата Млечен Пат, го добива името по појасот Млечен Пат. Денес знаеме дека нашата Галаксија (ја пишуваме со голема буква) е всушност составена од стотици милијарди ѕвезди (една од нив е и нашето Сонце), големи количини на гас и прашина, но и од темна материја чијашто природа останува едно од најважните отворени прашања во модерната астрофизика.

Повеќе прочитајте на следниот ::линк::

Во оваа категорија