ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Каде „сонцето никогаш не заоѓа“?

Многу одамна се кажуваше „сонцето никогаш не заоѓа во Британското Царство“. И многу години тоа беше точно. Во минатите неколку века, Британија поседуваше колонии во скоро секој дел од светот, и царството формирано од овие Британски колонии беше едно од најголемите што светот го знаеше.

Долго време Британското царство управуваше со Индија, Австралија, Нов Зеланд и други делови од Азија. Британија управуваше и со Гвајана во Јужна Америка, Бахамите, Јамајка и други острови во Карибите, и уште многу денешни нации во Африка.

Дури и на почетокот од Втората Светска Војна, Британското царство покриваше околу 40 милиони квадратни километри!

Британија почна да се откажува од преостанатите колонии по Втората Светска Војна. Денес Британија поседува неколку мали острови и две помали колонии кои се нешто поголеми од Хонг Конг и Гибралтар.

Во поновото време, најголемата колонија под Британска управа беше Белиз, територија во Централна Америка, со големина колку Масачусец! Белиз ја доби својата независност во 1981!

Во оваа категорија