ИНДЕКС – портал за знаење
Астрономија

Како богот на Сонцето го создал денот?

 

Сонцето е ѕвезда и е центар на нашиот Сончев систем. Тоа е џиновска топка од гасови коишто горат, милиони пати поголем о од Земјата. Сонцето создава топлина и светлина без кои нема да постојат растенијата и животните на Земјата.

Во Бразил, постои една приказна за Мамајуранците, амазонските Индијанци, кои биле принудени да  живеат во мрак бидејќи крилјата на птиците го блокирале небото. Каут го киднапирал кралот на мршојадците и го принудил да ја делат дневната светлина. Затоа постои и ден и ноќ.

Но, на некои места на нашата планета, сонцето може да свети по 24 часа на ден. На крајниот север од Норвешка сонцето воопшто не заоѓа 76 дена – од мај до јули.

Во оваа категорија