ИНДЕКС – портал за знаење
Спорт

Кога започнале да се одржуваат Олимписките игри?

Олимписките игри претставуваат најголем меѓународен спортски настан кој вклучува летни и зимски спортови, во кои илјадници спортисти го даваат својот максимум во различни натпревари.
 
Олимписките игри се одржувале уште во античко време во Стара Грција во чест на богот Зевс. Првите антички олимписки игри се одржале во 776 п.н.е., а се одржувале константно на секои 4 години во древната Олимпија. Последните антички олимписки игри се одржале во 392, а веќе наредната година римскиот цар Теодосиј Велики игрите ги укинал.
 
Современите Олимписки игри започнале во 1894 година кога Пјер де Кубертен од Франција организирал неколку светски спортисти и се заложил за ревитализација на Олимписките Игри со формирање на Интернационалниот Олимписки Комитет. Две години подоцна, во 1896 година, биле одржани првите модерни Олимписки игри во Атина, Грција.
 
Првиот зимски спорт (уметничко лизгање) бил вклучен во Олимписките Игри во 1908 година во Лондон. Во 1920 година, во Антверпен, бил додаден и хокејот на мраз. Првите зимски олимписки игри биле одржани во францускиот скијачки центар Шамони во 1924 година. Тие, всушност, биле предивдени како “Меѓународна спортска недела” која, во пресрет на осмите летни олимписки игри во Париз, требала да ги афирмира и зимските спортови. Но, начинот на организирање и учеството на 16 земји со 294 спортисти во 6 спортови, биле повод повеќе, ИОК, една година подоцна на заседанието во Прага, да им даде олимписка верификација на овие игри.

 

 

Во оваа категорија