ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кога почнале да се носат очилата за сонце?

Во тринаесеттиот век, Кинезите измислиле темни очила за да ги носат судиите, така што никој во судницата да не може да го прочита нивните очи.

Малите Ескимо очила се праисториски и се користеле за заштита од снег, бидејќи стварал привремено слепило, а не за директно сонце.

Модерните очила за сонце биле последица на дваесеттиот век лет, ги употребувале Американските воздухопловни сили во 1932 година со цел да го задржат сјајот и сончевите зраци подалеку од очите на пилотите.

Од медицински аспект, затемнетите очила беа често се препишуваат на лица со сифилис, бидејќи еден од симптомите на болеста е чувствителност на светлина.

Денес се неизбежен моден додаток на современите луѓе во сите делови на светот.

Во оваа категорија