ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кој позирал за статуетката Оскар?

Официјалното име на статуетката Оскар е Награда на акадамијата за заслужност. Таа е направена од златно-плочкаст британиум на црна метална база, висока е 34 cm, а тежи 3,85 kg и прикажува витез измазнет во Арт Деко стил држејќи крстоносен меч, стоејќи на округла филмска лента со надлабочени 5 средно големи кругови. Петте кругови ги претставуваат петте најважни гранки на академијата: глумци, сценаристи, режисери, продуценти и техничари.
 
Уметничкиот директор на MGM Седрик Гибонс, еден од оригиналните членови на академијата, го надгледувал дизајнот на наградниот трофеј принтајќи го на ролна.Бидејќи му бил потребен модел за статуетка Гибонс неговата тогашна жена Долорес дел Рио го запознала со мексиканскиот режисер Емилио Фернандез. Иако колеблив на почетокот, Фернандез на крајот конечно решил да позира гол за да се направи тоа што денес е познато како „Оскар“.
 
Веднаш по тоа, вајарот Џорџ Стенли го направил дизајнот на Гибонс од глина, а потоа Сачин Смит ја излиал статуата во 92.5 проценти калај и 7.5 проценти бакар и на крајот ја обложил со златно-плочкаст материјал. Единствената промена на статуата откако е направена е малото преструктурирање на базата. Оригиналниот калап на статуата бил излиан во 1928 во C.W. Shumway & Sons Foundry во Батавиа, Илионис, кои исто така придонеле и во лиењето на калапите на статуетките за Трофејот Винс Ломбарди и Еми наградата за Голанз Рахими.
 
Се од 1983, приближно 50 оскари се прават секоја година во Чикаго, Илионис од фабрикантот R.S. Owens & Company.

 

 

Во оваа категорија