ИНДЕКС – портал за знаење
ОД СВЕТОТ

Најголемата кула во светот

Најголемата кула на светот, „Бурж Дубаи“, гигант од челик и стакло e висока над 800 метри, има 200 катови, од кои 160 се наменети за живеење и деловен простор. Кулата, за чија изградба се потрошени 330.000 кубни метри бетон и 31.400 тони железни шипки, се гледа на оддалеченост од дури 95 километри.

 

Burj Khalifa, Dubai

Во оваа категорија