ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Од кои делови е составена виолината?

Виолината е гудачки инструмент кој има четири жици и е најмалиот инструмент во семејството на гудачки (жичани) инструменти.

Виолината се состои од два главни дела: гудало (лак) и виолина.

Гудало (лак) – должината на гудалото изнесува 73 сантиметри, а тежината варира помеѓу 55 и 65 грама (обично е околу 60 грама). Главните негови делови се:

  • Стап – претежно изграден од дрво наречено пернабуко и е силно и флексибилно во исто време, што е главна карактеристика за правење добро гудало. Прв кој почнал да го користи тоа дрво за оваа намена, бил творецот Тоурте, на крајот од 18. век.
  • Струни – направени од обработени коњски влакна, прицврстени на двата краја на гудалото, горниот – врв и долниот – т.н.. жабица. Едно гудало содржи околу 150 коњски влакна. Жабицата се затега со завртка изработена од метал, со чија помош се затегаат и отпуштаат струните.

Виолина – виолината се состои од кутија (резонатор), која го засилува звукот на жиците. Нејзиниот горен дел е од смреково дрво, со исечени отвори во форма на латиничната буква ф, и затоа се викаат f-отвори. Долната страна – дното е направена од јаворово дрво. Страниците на кутијата се составени од шест штички, на чии состави со горната и долната страница, од внатрешната страна, се поставени клинови. Кутијата продолжува со заоблен врат. Помеѓу вратот и главата се наоѓа праг, штичка од тврдо дрво (абонос). Во главата се всадени четири чивии, а главата завршува со полжав. На кутијата се наоѓа мовче (кобилица) – тенка дрвена штичка, чија функција е да го пренесува треперењето на жиците врз кутијата, а нејзината заобленост на горната страна овозможува свирење на секоја жица посебно. На долниот крај на кутијата жиците се прицврстени со т.н. кордар. Кордарот со еден јазол што поминува преку долниот праг е прицврстен за едно копче.

Во оваа категорија