ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Од што се прави Кока-Кола?

Најскапиот бренд во светот според листата на Интербранд, брендот Кока-Кола, проценета на 70.452 милијарди долари, се продава во повеќе од 200 земји во продавниците, рестораните или автоматите низ светот. Се произведува во компанијата „Кока-кола“ во Атланта, и често ја нарекуваат само Кока или (во Европа и Америка) само Кола или Поп. Во почетокот, кога била измислена во 19 век од Џон Пембертон, била наменета да биде лек, кој ќе може да се користи без за него да е потребен рецепт, но по ова била откупена од еден бизнисмен по име Аса Григс Кендлер, кој со помош на маркетинг тактики во текот на 20 век, ја донел до денешната доминација на светскиот пазар на безалкохолни пијалаци.

Пијалокот содржи вино, кофеин и кокаин. По забраната на алкохолот во Џорџија на крајот на истата година, сепак, морало виното во рецептот да биде заменето со безалкохолни сируп. Во првата година од пуштањето во продажба пијалокот не привлекол голем интерес кај луѓето. Клучно за успехот на “Кока-Кола“ се покажа тврдењето дека газираните пијалаци се корисни за здравјето.

Точната формула на Кока-Кола е позната трговска тајна. Оригиналниот примерок на формулата се наоѓа во трезорот на банката Сан Траст, во Атланта. Нејзиниот наследник, компанијата Траст, бил осигурител на првата понуда на акции на компанијата “Кока-Кола” во 1919 година. Според популарниот мит, само двајца извршители имале пристап до формулата, каде што секој од нив имал само половина од формулата. Вистината е дека Кока-Кола навистина го ограничил пристапот на двајца извршители, но и двајцата ја знаат целата формула и го знаат и процесот на формулирање.

Во 2009 година, Кока-Колата која била произведена во Македонија била прогласена како најдобра Кока-Кола во целиот свет.

 

 

Во оваа категорија