ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Што е МЕНСА?

 

Менса е меѓународна организација основана во Оксфорд, Англија, во 1946 година, од страна на Roland Berrill, правник и Др. Lance Ware, научник и адвокат. Основната идеја била идентификување на натпросечно интелигентните луѓе од секоја нација и секоја област на човековото живеење и нивно поврзување во организација.
Членовите на Менса немаат некоја посебна доминантна карактеристика, освен високиот коефициент на интелигенција (IQ>148). Тука членуваат луѓе чија возраст е од 4 – 94 години, но најмногу од нив се меѓу 20 и 49 години. Има Менсијанци кои не завршиле ниту основно, ниту средно образование, а има и такви кои имаат повеќекратни докторати. Има Менсијанци кои се сиромашни и Менсијанци кои се милионери.
Денес Менса има околу 100.000 членови во преку 100 земји. Има 28 национални Менса организации, односно ограноци (national chapters) во: Австралија, Австрија, Белгија-Луксембург, Бугарија, Канада, Канарски острови, Колумбија, Чешка, Данска, Финска, Франција, Германија, Хонг Конг, Унгарија, Кореја, Италија, Малезија, Холандија, Нов Зеланд, Полска, Сингапур, Словачка, Јужна Африка, Шпанија, Шведска, Обединето кралство (Велика Британија), САД и Србија и Црна Гора.
Менса Македонија е 41 национална организација. Основана е во 1999 година. Од Јануари 2005 Менса Македонија напредуваше и се здоби со статусот “Provisional” што е еден чекор до статусот на полноправна национална Менса организација.

 

Во оваа категорија