ИНДЕКС – портал за знаење
Editor's Picks

Што е „Тајната на Страдивариус“

Антонио Страдивариус ги направи најпрекрасните виолини на светот. Живеел во 1700тите во Кремона, Италија.

Денес, виолините на Страдивариус се оценети како најдбро направени било кога поради убавиот звук кој го даваат, и до ден денес, ниту со модерната технологија не успеале да направат иста виолина. Многумина се обиделе да ја најдат причината зошто виолините на Страдивариус се толку добри, но никој не е сигурен.

Некои велат дека е поради дрвото што Страдивариус го употребувал, други поради некоја смола што ја употребувал, смола што ја земал од дрва кои веќе не растат во Италија. Некои тврдат дека е поради лакот што го нанесувал.

Формулата за лакот на Страдиварус никогаш не е откриена. Оваа мистерија – мистеријата како се направени виолините на Страдивариус и зошто се толку специјални се нарекува „Тајната на Страдивариус“.

540 виолини сеуште постојат од вкупно 700 направени. Некои од нив се ценат и до 450,000 американски долари!

Во оваа категорија