ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Пакмен (Pakkuman) (Pacman)

Јапонскиот збор за Пакмен е Pakkuman каде paku на јапонски значи ’јаде’. Пакмен е измислен од Тору Иватани, млад вработен во компанијата Namco, во Април 1979 год. Според легендата, ликот Пакмен бил инспириран од јапонскиот народен херој “Paku” кој бил познат по неговиот апетит. Пакмен стана икона во кутурата/светот на видео игрите за време на осумдесетите години на минатиот век, продаде еден тон реклами, а исто така беше инспирација за една анимирана ТВ серија и за еден Топ 10 хит сингл.

 

 

Во оваа категорија