ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Колку острови има во Океанија?

 

Океанија ја сочинуваат 13 независни земји: Микронезија, Фуџи, Тонга, Вануату, Кирибати, Науру, Палау, Нов Зеланд,  Маршалски острови, Папуа Нова Гвинеа, Самоа, Соломонски острови и Тувалу.
Некои острови се територија на други земји, вклучувајќи ја Соединетата Американска држава Хаваи.
Австралија некогаш се смета како дел од Океанија, но не секогаш. Сите овие нации се составени од големи групи од прекрасниот пацифички остров.
Некои георгафичари проценуваат дека ги има од 20.000 до 30.000 вкупно.
Некои од нив не се ништо повеќе од само обични карпи во океанот, додека другите се дом на илјадници луѓе кои живеат на нив.
Ако се обиете да ги соберете сите острови во Океанија, резултатот ќе биде нешто помал од државата Алјаска.
Всушност, Папуа Нова Гвинеа и два други острови во Нов Зеланд сочинуваат 80 проценти од целата копнена област на Океанија.

 

Во оваа категорија