ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Зошто на секој патент има YKK?

На облеката практично нема патент без ознаката YKK. Зошто?

Оваа кратенка YKK доаѓа од името на јапонската компанија "Yoshida Kogyo Kabushikikaisha", односно "Yoshida Industries Limited".
 
Компанијата била основана во 1934 година, а ја основал Тадао Јошида. Денес има над 206 фабрики во 52 земји.
 
Дневно прават околу 7 милиони патенти, околу 90 проценти од патентите што се прават, со што оваа фирма претставува водечки производител на патенти во светот.
 
Исто така, "Yoshida Kogyo Kabushikikaisha" произведува машини и опрема која прави патенти, пластични делови, вклучувајќи различни видови на клипови и токи, копчиња и куки.
 
YКК тежнее да биде првата компанија која превзема мерки за заштита на животната средина. Токму поради ова, има развиено линија на "еколошки патенти" според филозофијата на компанијата наречена "Циклусот на добрина".
 

Ако не верувате, проверете. Сигурно на голем дел од вашите фармерки ќе ја најдете кратенката YKK.

Во оваа категорија